Ingezonden nieuws

Arbeidsmarkt onder zware druk: Meer dan helft van de vacatures zijn lastig te vullen

Uit recent onderzoek van het UWV onder ruim vierduizend werkgevers blijkt dat ruim de helft van de openstaande vacatures afgelopen jaar moeilijk te vervullen was. Vooral in de bouwsector hadden bedrijven te maken met wervingsproblemen. Ook financiële instellingen hadden iets vaker dan in 2022 moeite met het invullen van vacatures.

Arbeidsmarkt onder zware druk

Volgens werkgevers was 53 procent van de in de afgelopen twaalf maanden ontstane vacatures moeilijk te vervullen. Hoewel dit een lichte daling betekent ten opzichte van het voorgaande jaar (58 procent), blijven de uitdagingen op de arbeidsmarkt voortduren. Ondanks een afname van het aantal vacatures en een stijging van het aantal werklozen, blijft het voor werkgevers moeilijk om nieuw personeel aan te trekken.

Van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures geeft 86 procent aan te maken te hebben met te weinig reacties op vacatures, terwijl bijna 60 procent meldt dat sollicitanten niet over de vereiste vaardigheden beschikken.

In de bouwsector het ergst

In de bouwsector had bijna twee derde van de werkgevers (65 procent) te maken met moeilijkheden bij het vinden van geschikt personeel. Hoewel dit een afname is ten opzichte van het voorgaande jaar (73 procent), blijven wervingsproblemen een aanzienlijke uitdaging. Financiële instellingen zagen daarentegen een toename van wervingsproblemen, waarbij 60 procent van de vacatures moeilijk te vervullen was. Dit vergeleken met 53 procent in het jaar ervoor. De groeiende vraag naar zowel financieel deskundigen als ICT’ers wordt toegeschreven aan digitalisering, automatisering en de inzet van kunstmatige intelligentie.

Arbeidsmarkt onder zware druk

De krapte op de arbeidsmarkt is geen nieuw fenomeen. Zelfs voor de coronacrisis was er al sprake van een aanzienlijk tekort aan personeel, wat zich momenteel vertaalt naar meer dan 380.000 openstaande vacatures. Recentelijk publiceerde Randstad Nederland een lijst met de 45 meest kansrijke beroepen van dit jaar, waaruit blijkt dat onder andere boa’s, krantenbezorgers, automonteurs en teeltmedewerkers zeer gewild zijn.

Blijvende wervingsproblemen

Het onderzoek laat zien dat 61 procent van de werkgevers verwacht dat de wervingsproblemen dit jaar vergelijkbaar zullen blijven, terwijl een kwart voorspelt dat het moeilijker wordt om vacatures te vervullen. Slechts 15 procent van de werkgevers denkt dat de wervingsproblemen zullen afnemen. De aanhoudende krapte in bepaalde sectoren wordt aangedreven door de vergrijzing, energietransitie en toenemende digitalisering, wat resulteert in een voortdurende behoefte aan nieuw personeel.

Duurzame oplossingen

Door een combinatie van deze strategieën toe te passen, kunnen bedrijven beter inspelen op de uitdagingen van de arbeidsmarkt. Zo kunnen zij beter succesvolle oplossingen vinden voor hun wervingsbehoeften. Zoals het aanbieden van opleidingsprogramma’s, om de vaardigheden van bestaand personeel te verbeteren. Hierbij is samenwerking met onderwijsinstellingen van groot belang. Ga gezamenlijk op maat gemaakte opleidingen ontwikkelen, die specifiek gericht op functies binnen sectoren die kampen met wervingsproblemen. Een andere belangrijke optie is het verbeteren en moderniseren van het huidige wervingsprocessen door de uitzendbranche. Ook het aanbieden van thuiswerken als optie kan de krapte tegen gaan.

Nieuwe techologiën

Door slim gebruik te maken van geavanceerde technologieën en kunstmatige intelligentie kunnen bedrijven effectiever geschikte kandidaten identificeren en plaatsen. Deze aanpak biedt niet alleen antwoorden op de huidige wervingsbehoeften, maar positioneert bedrijven ook voor succes op de langere termijn. Door te investeren in personeelsontwikkeling, samenwerking met onderwijs, en het omarmen van technologische vooruitgang kunnen organisaties een stevige basis opzetten. Dit om de continu veranderende arbeidsmarkt beter het hoofd te kunnen bieden. Het is een proces naar duurzame oplossingen, waarin bedrijven de sleutel tot succes zelf in handen kunnen hebben in een arbeidsmarkt onder zware druk.

Bron origineel artikel: Nu.nl