Jobhopping: Een groeiende arbeidsmarkt verschuiving
Het sollicitatielandschap in Nederland ondergaat aanzienlijke veranderingen, zo blijkt uit recent onderzoek van Integron. Een aanzienlijk deel van de Nederlandse werknemers overweegt serieus om van baan te veranderen. In het afgelopen jaar heeft maar liefst 30% gesolliciteerd bij andere organisaties, terwijl 35% van plan is dit in de nabije toekomst te doen.
Meer loon en betere arbeidsvoorwaarden
Deze trend benadrukt de groeiende behoefte aan meer dan enkel ‘het gaat wel prima’ vanuit organisaties om werknemers aan boord te houden. Naast een competitief salarisniveau, wordt een goede werk-privébalans steeds belangrijker, gezien de toenemende druk door stijgende kosten van levensonderhoud. Werknemers noemen arbeidsvoorwaarden als de voornaamste reden om van baan te veranderen. Een veilige en aangename werksfeer, evenals effectief leiderschap, zijn cruciale factoren die organisaties moeten aanpakken om talent te behouden.
Jobhopping
Het onderzoek wijst uit dat het enthousiasme onder medewerkers gemiddeld is, met een stabiele Employee Net Promoter Score (eNPS). Toch is dit niveau van tevredenheid niet langer voldoende voor organisaties om aantrekkelijk te blijven voor werknemers. Niet alleen jongere generaties, zoals Generatie Z, tonen een sterke neiging tot jobhopping. Ook managers zoeken massaal naar nieuwe kansen elders. Dit benadrukt het belang voor organisaties om aandacht te besteden aan het behoud van talent, te beginnen bij de top van de hiërarchie.
Flexibel en proactief
In de huidige arbeidsmarkt, waarin de krapte langzaam afneemt maar nog steeds voelbaar is, moeten organisaties zich aanpassen aan een veranderend landschap. Intercedenten kunnen indirect bijdragen aan een positieve werksfeer bij opdrachtgevers door bijvoorbeeld zorgvuldige matching van uitzendkrachten met de bedrijfscultuur. Verder regelmatig contact te onderhouden en ondersteuning te bieden aan zowel uitzendkrachten als opdrachtgevers. Door een brug te vormen tussen beide partijen en waardevolle feedback te verzamelen en te delen, kunnen intercedenten helpen bij het verminderen van spanningen. Verder bij het bevorderen van een positieve samenwerkingsomgeving, ondanks hun beperkte fysieke aanwezigheid bij de opdrachtgever.