Ingezonden nieuws

Daling in salarisverschillen mannen en vrouwen. Kloof tussen inkomen blijft wel bestaan

Hoewel het salarisverschil tussen mannen en vrouwen in Nederland verder is afgenomen, blijft er een aanzienlijke kloof bestaan. Vooral in het bedrijfsleven lijkt deze kloof niet echt te verminderen. Recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat ondanks verbetering.  Ondanks de daling in salarisverschillen mannen en vrouwen, is er nog steeds een duidelijk kloof is tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers.

Daling in salarisverschillen mannen en vrouwen

Daling  in verschil ten opzichte van vorige jaren

In 2022 verdienden vrouwen in het bedrijfsleven gemiddeld 16,4 procent minder dan hun mannelijke collega’s, wat weliswaar een daling is ten opzichte van 2020 (17,3 procent), maar nog steeds aanduidt dat de loonongelijkheid een blijvend probleem is. Sinds de initiële metingen in 2014 is er wel sprake van vooruitgang. Aangezien het verschil tussen de lonen van mannen en vrouwen destijds meer dan 19 procent bedroeg.

In absolute cijfers toont het CBS aan dat het uurloon voor mannen in het bedrijfsleven in 2014 gemiddeld 23,30 euro was. Terwijl vrouwen slechts 18,90 euro verdienden voor hetzelfde werk als hun mannelijke collega’s. Hoewel deze getallen in 2022 zijn verbeterd naar 27,40 euro voor mannen en 22,90 euro voor vrouwen, onderstreept het nog steeds een zeer duidelijk verschil.

Daling in salarisverschillen mannen en vrouwen

Hoe hoger de functie, hoe groter het verschil

Bij de overheid zijn de loonverschillen tussen mannen en vrouwen sinds 2014 verminderd, waarbij het percentage daalde van 9,6 procent naar 5,1 procent in 2022. Echter, de kloof blijft ook hier bestaan, met vrouwen die gemiddeld 29,70 euro per uur verdienen en mannen 31,30 euro.

Opvallend genoeg zijn de grootste loonverschillen te vinden bij de hoogste posities op de arbeidsmarkt, zowel bij bedrijven (10 procent verschil) als bij de overheid (9 procent verschil). Bij de laagstbetaalde functies verdienen vrouwen echter iets meer dan hun mannelijke collega’s.

Genderkloof nog steeds prominent aanwezig

Deze cijfers van het CBS zijn gecorrigeerde loonverschillen, waarbij factoren als functie, opleiding en ervaring zijn meegenomen. Desondanks blijft de vraag bestaan waarom, ondanks de daling, de genderloonkloof in Nederland nog steeds een prominent probleem is? In oktober 2021 werd de kloof zelfs groter, volgens berekeningen van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit, waarbij ook secundaire arbeidsvoorwaarden werden meegenomen.

Bron origineel artikel: NOS.nl