Ingezonden nieuws

GroenLinks-PvdA: Hoger loon voor in de zorg

GroenLinks-PvdA deed op 1 mei 2024 een voorstel om de laagstbetaalde medewerkers in de zorg minimaal 16 euro per uur te laten verdienen. Volgens de partij verdienen deze werkers, die belangrijk werk verrichten in ziekenhuizen, verpleeghuizen en bij mensen thuis, momenteel niet wat ze verdienen. De linkse partij probeert een meerderheid te krijgen voor het voorstel bij de behandeling van de Voorjaarsnota in de Tweede Kamer, gepland voor begin juni.

Velen kunnen nauwelijks rondkomen

Volgens GroenLinks-PvdA verdienen op dit moment zo’n 60.000 mensen in de zorg minder dan 16 euro per uur. Dit salaris is volgens fractieleider Timmermans niet in lijn met het belangrijke werk dat ze verrichten. Hij benadrukt dat deze werkers tijdens de coronacrisis en ook daarna het land overeind hebben gehouden. Vanwege de gestegen prijzen kunnen veel van deze werkers nauwelijks rondkomen. Timmermans stelt dat dit niet langer zo kan doorgaan en pleit voor een hoger loon voor de zorg.

Hoger Loon voor zorg

Hoger loon voor zorg

Om de beoogde loonsverhoging per 1 januari volgend jaar mogelijk te maken, wil GroenLinks-PvdA de bijdrage van de overheid aan zorgwerkgevers voor de cao-onderhandelingen verhogen. Dit extra geld is bedoeld om alleen te worden gebruikt voor hogere lonen in de laagste salarisschalen. Volgens Timmermans maakt deze verhoging van de lonen het werken in de zorg ook aantrekkelijker, wat belangrijk is gezien het personeelstekort in de sector. Op dit moment bedraagt het wettelijke minimum-uurloon 13,27 euro. Als iedereen in de zorg ten minste 16 euro zou verdienen, kost dit naar schatting 525 miljoen euro per jaar, zo berekende GroenLinks-PvdA.

Bron origineel artikel: NOS.nl

Deel dit bericht