Ingezonden nieuws

AI: De gamechanger voor uitzendbureaus

Het jaar 2023 liet een verschuiving zien in de uitzendsector. Uitzendbureaus die AI en automatisering omarmden, zagen namelijk een sterke groei en verbetering in efficiëntie. Volgens een onderzoek van Bullhorn, experimenteerde maar liefst 56% van de uitzendbureaus met AI. Deze opkomst van AI belooft een verschuiving in de branche te veroorzaken en maakt van AI een gamechanger voor uitzendbureaus. Eén met aanzienlijke voordelen voor diegenen die de sprong naar AI en automatisering via uitzendsoftware durven te wagen.

AI gamechanger voor uitzendbureaus

Groei door innovatie

Het recente Global Recruitment Insights and Data (GRID) rapport van Bullhorn onthult dat, ondanks dat het totale aantal uitzendbureaus waarvan de omzet groeide in 2023 voor het eerst in drie jaar daalde. Er toch 61% van de early adapters een groei in hun omzet zag. Deze uitzendbureaus, die voorop liepen in digitale innovatie en zich concentreerden op productiviteit en efficiëntie, waren nauw verbonden met het gebruik van AI en automatisering via uitzendsoftware.

Vooral het verband tussen omzetgroei en de implementatie van AI en automatisering is opmerkelijk. In de Benelux begon 56% van de bedrijven in 2023 met het experimenteren met AI, terwijl 36% van plan is hun investeringen in AI in 2024 te vergroten.

AI gamechanger voor uitzendbureaus

Sterk presterende uitzendbureaus, zetten AI en automatisering in als hun geheime wapen. Bedrijven die in 2023 experimenteerden met AI zagen hun omzet maar liefst 17% groeien. Deze voorlopers maken gebruik van AI-gestuurde tools. Uitzendprocessen zoals het verzamelen van klanteisen, het inplannen van diensten en payrolling werden vereenvoudigd.

In de Benelux zagen bedrijven die recruitment automation toepasten zelfs tot vijf keer vaker een omzetgroei in 2023. Deze bedrijven automatiseerden hun uitzendprocessen, zoals gesprekken en herplaatsingen, wat resulteerde in een naadloze ervaring voor zowel kandidaten als klanten.

Investeren in uitzendtechnologie

De sleutel tot succes lag voornamelijk in de activiteiten aan de top van de funnel. Bedrijven die de hoogste omzetgroei behaalden, gebruikten toonaangevende uitzendsoftware om kandidaten sneller door het recruitmentproces te leiden en uiteindelijk meer plaatsingen te realiseren. Door te investeren in deze uitzendtechnologieën voor het zoeken en matchen van kandidaten, wisten deze bedrijven kandidaten binnen twintig dagen te plaatsen en investeerden ze aanzienlijk in technologieën om het talent engagement te stimuleren.

Het blijft voor uitzendbureaus van belang om de concurrentie voor te blijven. Volgens velen, is de onzekerheid over de economie en toekomstige groei daarvan één van de belangrijkste uitdagingen. Ondanks dit blijft de meerderheid optimistisch, met twee derde van de bedrijven die verwachten dat de economie zal aantrekken en 57% die een stijging van hun omzet voorspellen.

Meegaan of achterblijven

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, beschouwen de meeste uitzendbureaus in de Benelux de digitale transformatie als hun belangrijkste prioriteit voor 2024. Gevolgd door het verbeteren van de klantervaring en het aantrekken van nieuwe klanten.

Een opkomende uitdaging is de toenemende concurrentie van online freelance- en gigplatforms. Dit benadrukt de noodzaak voor uitzendbureaus om hun strategieën aan te blijven passen en te blijven innoveren om mee te kunnen blijven doen in de huidige arbeidsmarkt.

AI gamechanger voor uitzendbureaus

ChatGPT en de toekomst van de uitzendbranche

De integratie van AI, waaronder technologieën zoals ChatGPT, belooft een aardverschuiving te veroorzaken in de uitzendbranche. Het is echter van belang op te merken dat het gebruiken van AI ook uitdagingen met zich meebrengt. Zaken zoals ethische overwegingen en de noodzaak van regelgeving zijn belangrijk tijdens deze ontwikkeling. Het succesvol invoeren en gebruiken van AI in de uitzendbranche zal afhangen van hoe deze uitdagingen worden aangepakt en hoe goed de technologie wordt afgestemd op de specifieke behoeften van de branche.

Ontdek meer over ChatGPT op 14 maart 2024

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar de impact van ChatGPT op recruitment en specifiek jouw uitzendbureau? Kom dan naar onze kennissessie op 14 maart 2024, van 14:00 tot 17:00 uur in De Stek te Groningen. Tijdens deze sessie zal onze gastspreker, Erik van der Veen, zijn inzichten delen over de kracht van ChatGPT en hoe het kan worden ingezet om het uitzendproces te verbeteren. Wees erbij om te leren hoe ChatGPT jouw uitzendbureau kan verbeteren. Bestel nu je ticket voor deze kennissessie!

 

Deel dit bericht