Ingezonden nieuws

Ondernemen in de uitzendbranche: Chantal Huinder

Chantal Huinder (42), Directeur van Doorzaam, wordt gekenmerkt door haar enthousiasme en houdt van authenticiteit en eigenzinnigheid. Ze maakt graag het verschil voor mens en maatschappij. Een fijne match met Doorzaam dus!

Foto Chantal Huinder

Chantal Huinder (Directeur Doorzaam)

“Er worden veel kansen misgelopen door de constante zoektocht naar nieuwe instroom. Kijk met meer aandacht naar uitzendkrachten die al voor je werken en hoe je hen bewust kunt maken van duurzame inzetbaarheid!”

 

Ben je altijd in de uitzendbranche werkzaam geweest?

“Nee, ik heb eerst Internationaal Management gestudeerd en daarna Sociale Wetenschappen aan de VU. Ik zeg altijd: eerst de zakelijke kant en toen de menselijke kant. Toen ik mijn studie aan het afronden was ben ik als bijbaan in de winkel van Lush gaan werken. Daar ben ik al snel doorgegroeid naar hoofd marketing/PR, dat was een hele mooie kans.

Na 3 jaar op het hoofdkantoor van Lush gewerkt te hebben, wilde ik graag meer voor de mens betekenen en ging aan de slag als intercedent bij Tempo-Team, dit was mijn eerste baan in de uitzendbranche. Dit heb ik een korte periode gedaan om vervolgens door te groeien tot adviseur opleiding en ontwikkeling. En zo kwam ik in aanraking met Doorzaam, destijds nog onder de naam Stoof (Stichting voor Opleiding en Ontwikkeling flexbranche).”

 

Hoe ben je bij Doorzaam aan het werk gekomen?

“Tijdens mijn samenwerking met Stoof bij Tempo-Team zag ik dat het ook mogelijk was om mij in te zetten voor de ontwikkeling van uitzendkrachten binnen de hele uitzendbranche. Niet slechts binnen het kader van Tempo-Team, dát sprak mij erg aan. Ik ben begonnen als account- en projectmanager en doorgegroeid naar manager duurzame inzetbaarheid. Om uiteindelijk het stokje van Adriana Stel over te nemen begin dit jaar.”

 

Hoe is Doorzaam ontstaan?

“Doorzaam is ontstaan vanuit het verlangen van vakbonden en werkgevers om in te zetten op de verbetering van de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten binnen de uitzendbranche.

Als stichting zijn wij ontstaan vanuit stichting fonds uitzendbranche (SFU) dat is opgericht om thema’s voor de hele branche te financieren. Doorzaam is een stichting met een paritair bestuursmodel. Wij hebben een bestuur van vakbonden en werkgevers, waaronder de ABU en de NBBU.”

 

Wat is en wat doet Doorzaam precies?

“Doorzaam zet zich in om de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten te verbeteren. Dit doen we door middel van samenwerking met de uitzendorganisaties. Wij zijn er dus voor de uitzendkrachten én de organisaties die zich inzetten voor de uitzendkracht.

Met praktische informatie, instrumenten, producten, vergoedingen en activiteiten ondersteunen we uitzendkrachten, uitzendorganisaties en opdrachtgevers. Zo kunnen zij zelf werken aan de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten.

Het doel is om de uitzendbranche zodanig te stimuleren dat ze ook (verder) aan de slag gaan met de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten. Vaak is de wil er wel, maar weten ze niet precies hoe te starten of hoe het te borgen binnen de bedrijfscultuur. Wij proberen vernieuwend te zijn of met nieuwe initiatieven te komen.

Ons streven is dan dat de branche het zelf overneemt. Dat het bijvoorbeeld normaal wordt dat werkgevers zorgen voor scholing om van werk naar werk te komen, dan kunnen wij ons weer focussen op het volgende aspect van duurzame inzetbaarheid!”

 

Wat verstaan jullie onder duurzame inzetbaarheid?

“Voor ons betekent duurzame inzetbaarheid dat een uitzendkracht vitaal, veilig, vaardig en met plezier aan het werk kan zijn, nu en in de toekomst. En dat de uitzendkracht over de daarvoor benodigde vaardigheden beschikt. Daarnaast moeten zij zich bewust zijn van de noodzaak om zichzelf te blijven ontwikkelen.

Wij geloven dat dat een samenloop is van inspanningen van de uitzendkracht, organisatie en opdrachtgever. En daar zetten we ons graag voor in.”

 

Welke soort bedrijfscultuur heerst er bij Doorzaam?

“Hier heerst een open, warme en gedreven bedrijfscultuur. Gedreven in het feit dat iedereen echt hart voor de uitzendkracht heeft. Mijn collega’s en ik zijn enorm intrinsiek gemotiveerd om ons in te zetten voor de uitzendkracht.

Daarnaast hebben wij veel vrijheid. Ik geloof dat je juist commitment creëert door vrijheid te geven. Dat hebben we bij Doorzaam altijd al omarmt. Werken is een belangrijk onderdeel van je leven maar de balans met privé is ook heel belangrijk. Wij motiveren elkaar dan ook altijd om tijd te maken voor belangrijke privékwesties.”

 

Wat vind je het leukste aan werken bij Doorzaam?

“Het leukste vind ik dat wij het verschil voor de uitzendkracht kunnen maken. En ik vind het mooi dat we met duurzame inzetbaarheid langzaam een beweging in de uitzendbranche teweeg brengen. De dankbaarheid van uitzendkrachten die wij merken, motiveert ons extra. We zijn er ons zo van bewust dat achter elke aanvraag een uniek verhaal zit.”

 

Welke behaalde mijlpalen ben je het meest trots op?

“Ik ben trots dat wij ons mogen bezighouden met het hele palet van duurzame inzetbaarheid voor uitzendkrachten. En dat we daar ook de branche in mee mogen nemen. Dat we werken met trainingsprogramma’s en leerlijnen om uitzendpartijen de stappen te leren zetten die nodig zijn om zélf duurzame inzetbaarheid te ondersteunen. Stappen waarmee zij ook samen met uitzendkrachten de duurzame inzetbaarheid kunnen verbeteren.

Kortom, ik ben trots dat we met Doorzaam duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten echt in de cultuur van deze branche verankeren.”

 

Zijn er grote projecten waar je iets over kunt vertellen?

“Zoals ik hierboven al noemde zijn onze leerlijnen een mooi project en deze starten in september weer. Hiermee bieden wij handvatten aan de intercedent om als ambassadeur op te treden voor duurzame inzetbaarheid binnen de branche. Intercedenten kunnen zich nu al aanmelden om op de hoogte gehouden te worden. Daarnaast organiseren wij visie en boost sessies met organisaties op management niveau om duurzame inzetbaarheid te verankeren.

Ik geef ook graag wat extra aandacht aan ons ‘Alles-in-1 voor uitzendkrachten’ traject. Via dit traject kan de uitzendkracht in gesprek met een coach en krijgt deze budget om te besteden aan een interventie. Dit kan bijvoorbeeld een opleiding zijn, een lifestyle coach of een personal trainer. Welke belemmering de uitzendkracht maar ervaart, met dit budget kunnen zij hulp zoeken om de belemmering te overkomen. Wij vinden dit fantastisch en zien graag meer aanmeldingen hiervoor binnenstromen en zijn daarom een heuse Summer Challenge gestart.”

 

Wat is jouw toekomstvisie voor Doorzaam?

“Dat duurzame inzetbaarheid zo vanzelfsprekend is dat Doorzaam eigenlijk niet meer nodig is als organisatie op dit gebied. Dat wij een nieuw doel moeten zoeken omdat duurzame inzetbaarheid door iedereen binnen de uitzendbranche wordt toegepast.

En ondertussen op kortere termijn: zoveel mogelijk uitzendkrachten veiliger, vaardiger en vitaler aan het werk krijgen. Eigenlijk zoveel mogelijk werkgeluk creëren.”

 

Heb je nog tips voor uitzendondernemers in Nederland?

“Er worden veel kansen misgelopen door de constante zoektocht naar nieuwe instroom. Kijk met meer aandacht naar uitzendkrachten die al voor je werken en hoe je hun bewust kunt maken van duurzame inzetbaarheid. En laat ons je daarbij helpen. Wij bieden met Doorzaam zoveel mogelijkheden aan dat wij niet geloven dat wij niet iets hebben dat jouw uitzendkracht verder kan helpen!”

Interview: Marius Hoornweg van Rij

 

Lees ook: Ondernemen in de uitzendbranche: Mark Remie