Ingezonden nieuws

Onderhandelingsakkoord NS-personeel bereikt

Recent hebben de vakbonden FNV en VVMC een Onderhandelingsakkoord NS-personeel bereikt. Dit akkoord betrof een nieuwe cao voor het personeel van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Volgens de bonden kunnen NS-medewerkers gemiddeld een stijging van 6,6 procent in hun arbeidsvoorwaarden verwachten. Naast loonafspraken zijn er ook overeenkomsten gesloten over andere belangrijke arbeidsvoorwaarden, zoals reiskostenvergoeding, maaltijdvergoeding en vrijstelling voor oudere werknemers met betrekking tot nachtdiensten vanaf 2026.

Onderhandelingsakkoord NS-personeel bereikt, maar geen prijscompensatie

Hoewel het niet is gelukt om overeenstemming te bereiken over prijscompensatie, benadrukken de vakbonden dat de verwachte inflatie voor 2024 gecompenseerd wordt met het behaalde loonresultaat.

Onderhandelingsakkoord NS-personeel bereikt

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de NS leken geruime tijd vast te zitten. Daarom zijn stakingen niet helemaal uitgesloten. Bij afwijzing van het onderhandelingsakkoord zouden stakingen kunnen plaatsvinden.

Welke impact zal het hebben?

In 2022 leidden mislukte cao-onderhandelingen tot herhaalde stakingen onder NS-personeel, wat hinder veroorzaakte voor reizigers in heel Nederland. Uiteindelijk wist het personeel een loonstijging van ruim 9 procent te bedingen tot eind 2023. De ingang van de nieuwe cao is vanaf 1 januari van dit jaar tot 1 maart 2025. Het kan op den duur interessant zijn om interesse te tonen in de stabiliteit van arbeidsverhoudingen bij de NS en de impact op de bredere arbeidsmarkt.

Bron origineel artikel: NOS.nl

Deel dit bericht