Ingezonden nieuws

Industriële krimp blijft aanhouden: Chemische industrie ervaart zwaarste daling

De Nederlandse Industriële krimp blijft aanhouden, vooral in de chemische sector. Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat de omzet in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar aanzienlijk lager lag dan in dezelfde periode het jaar ervoor, met een daling van 9,4 procent.

Grootste daling in chemische sector

Dit is het derde opeenvolgende kwartaal waarin de industriële omzet is afgenomen, wat resulteerde in een totale krimp van 5,6 procent vergeleken met het voorgaande jaar, ondanks een kleine groei in het eerste kwartaal. Vooral de chemische industrie staat onder druk door de sterke daling van de afzetprijzen. Door de momenteel hogere energieprijzen in Europa ten opzichte van andere delen van de wereld, wordt het voor Nederlandse bedrijven moeilijker om te concurreren op de wereldmarkt. Waardoor de industriële krimp blijft aanhouden.

Industriële krimp blijft aanhouden

Afzetprijzen

Hoewel de afzetprijzen in andere sectoren juist stegen, rapporteren ondernemers al acht kwartalen op rij een verslechterende winstgevendheid. Ondanks deze uitdagende omstandigheden was er een lichte daling te zien in het aantal faillissementen in het laatste kwartaal van 2023 in vergelijking met het voorgaande jaar. In totaal gingen 54 bedrijven failliet, tegenover 61 in dezelfde periode in 2022. Over het hele jaar 2023 bedroeg het aantal faillissementen in de industrie echter 270, het hoogste niveau in vijf jaar.

Bron origineel bericht: NOS.nl