Ingezonden nieuws

Gevangenisstraffen voorlopig uitgesteld door personeelstekort. Waar liggen de kansen?

Het aanhoudende tekort aan personeel in Nederlandse gevangenissen heeft onlangs geleid tot drastische maatregelen van het demissionaire kabinet. Personen met een celstraf tot twee maanden zullen voorlopig niet worden opgesloten. Deze beslissing komt bovenop andere tijdelijke regelingen, zoals de mogelijkheid voor gedetineerden om eerder naar huis te gaan als hun straf op een vrijdag eindigt.

Gevangenisstraffen voorlopig uitgesteld

Het personeelstekort in gevangenissen heeft momenteel geleid tot het ongebruikt laten van 330 cellen. Dit omdat er simpelweg niet genoeg medewerkers beschikbaar zijn vanuit de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Demissionair minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming zal in juli de noodmaatregelen herzien om te bepalen of ze moeten worden verlengd.

Andere oplossing voor lange termijn

Naast het uitstellen van korte celstraffen heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid ook andere oplossingen op de lange termijn in overweging. Oplossingen zoals het mogelijk maken van alternatieve strafuitvoeringen buiten de gevangenismuren. Dit omvat onder meer het uitvoeren van een deel van de straf op de Beperkt Beveiligde Afdeling. De gedetineerden verrichten dan arbeid als onderdeel van hun re-integratie in de samenleving. Ook wordt onderzocht of gedetineerden een deel van hun straf thuis met een enkelband kunnen uitzitten.

Kansen voor de uitzendbranche

Uitzendbureaus hebben verschillende strategieën om in te spelen op het personeelstekort in gevangenissen. Ten eerste kunnen ze zich specialiseren in het werven van personeel voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), waardoor ze een pool van gekwalificeerde kandidaten kunnen opbouwen en snel kunnen inspelen op de behoeften van gevangenissen. Daarnaast kunnen uitzendbureaus flexibele arbeidsoplossingen aanbieden, zoals tijdelijke contracten of ad-hoc personeelsinzet. Dit om te voldoen aan de tijdelijke aard van de maatregelen van het demissionaire kabinet.

Verder kunnen ze investeren in training en opleiding voor potentiële kandidaten die geïnteresseerd zijn in werken in de gevangenissector, om zo de kwaliteit van het personeel te verbeteren. Tot slot kunnen uitzendbureaus nauw samenwerken met overheidsinstanties, zoals het ministerie van Justitie en Veiligheid, om de specifieke behoeften van gevangenissen te begrijpen en oplossingen op maat te bieden, waardoor ze waardevolle ondersteuning kunnen bieden aan de sector en nieuwe zakelijke kansen kunnen benutten.

Bron origineel artikel: Nu.nl