Ingezonden nieuws

Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten per 1 juli 2023

Eind 2022 werden onderhandelingsresultaten bekend omtrent de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten. Per januari 2023 zijn er wijzigingen geweest maar de grootste komen per juli 2023.

Het doel hiervan is om tot een gelijkwaardig arbeidsvoorwaardenpakket te komen voor uitzendkrachten en gedetacheerden ten opzichte van werknemers in dienst bij de opdrachtgever. Vorig jaar werden deze stappen al gemaakt door het toevoegen van bepaalde componenten aan de inlenersbeloning. Vanaf 1 juli wordt dit verder uitgebreid.

Meer inspanning voor de backoffice

De aankomende veranderingen vergen veel inspanning gaan vragen van alle backoffices, zodat per 1 juli weer voldaan wordt aan de CAO. Zoals aangegeven wordt de inlenersbeloning wederom uitgebreid. Ditmaal worden alle netto en bruto vergoedingen en alle toeslagen toegevoegd die bij een inlener van toepassing zijn. Tevens moet er bewuster worden gekeken naar de inschaling bij aanvang van de werkzaamheden bij een nieuwe inlener en moeten de periodieken toegekend worden. Dit heeft, naast een verhoogde kostprijsfactor, meer gevolgen voor het uitzendbureau. Het implementeren van de nieuwe wet- en regelgeving in de software zal veel tijd en energie vergen.  Indien dit niet correct wordt ingericht zullen de gevolgen groot zijn.

Komende kopzorgen

De toenemende regeldruk kan leiden tot veel kopzorgen bij kleine en middelgrote uitzendorganisaties. Vaak zijn dit de organisaties die de focus willen hebben op het uitzenden: het vinden van de kandidaten en de match maken op de opdrachten. De kopzorgen zijn tweeledig. Ten eerste heeft het verregaande financiële consequenties als blijkt dat je het niet goed uitvoert. Denk hierbij aan correcties met terugwerkende kracht, inclusief naheffing pensioen en belasting, en een boete. Ten tweede heeft deze aanvulling in de CAO een enorme administratieve impact als je in veel CAO’s uitzend of detacheert. Je moet dit voor al die CAO’s in kaart brengen, verwerken én bijhouden, want de uitzendbranche is zwaar gereguleerd.

Backoffice ondersteuning

Voor zowel de kleine en middelgrote uitzendorganisaties als de startende ondernemer is goede backoffice support van groot belang. Een partner die zich volledig specialiseert in de CAO voor Uitzendkrachten en het uitzendbureau niet alleen ontlast maar ook informeert over toekomstige wijzigingen in de wet- en regelgeving. Dit op tijd en op de juiste manier toepast om zo het uitzendbureau, de opdrachtgever en de uitzendkracht op de beste manier te bedienen.

Flexsupport backoffice voor uitzendbureaus

Flexsupport merkt dat steeds meer ondernemers, starter en diegene met jaren ervaring, de weg vinden naar deze dienstverlening. Op deze manier samen optrekken biedt rust en zekerheid voor de uitzend ondernemer in de steeds veranderende flexbranche. Wil je weten wat dit allemaal voor je betekent? Neem dan contact met Flexsupport backoffice voor uitzendbureaus op. Wij helpen je graag verder.

 

 

Deel dit bericht