Waarom een diploma niet altijd meer nodig is
Werkgevers kijken tegenwoordig niet altijd meer traditioneel alleen naar de diploma’s van kandidaten die op zoek zijn naar een baan. Het gaat nu ook veel om vaardigheden en mentaliteit om de juiste kandidaat te vinden. Voor uitzendkrachten zonder diploma is dat goed nieuws, omdat je op deze manier geen last hebt van harde diplomavereisten.
Werkgevers zoeken naar vaardigheden die passen bij de functie
Uit onderzoek van het UWV blijkt dat veel werkgevers vaardigheden belangrijker vinden dan een diploma. Zo zegt 61% van de werkgevers dat ze vooral kijken naar wat iemand kan, bijvoorbeeld samenwerken of klantgericht zijn. Slechts 41% vindt een diploma echt doorslaggevend.
Dat komt goed uit voor mensen die geen afgeronde opleiding hebben, of die iets anders geleerd hebben dan waarvoor ze nu willen werken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die zich hebben omgeschoold, of aan werkzoekenden die veel praktijkervaring hebben opgedaan. In de uitzendbranche past deze manier van werven erg goed om de kans op een baan te verhogen.
Meer kansen voor uitzendkrachten
Voor uitzendkrachten betekent dit dat er meer deuren opengaan. Je hoeft niet meer per se een diploma op zak te hebben om te laten zien dat je geschikt bent. Als je bijvoorbeeld via eerdere banen hebt laten zien dat je handig bent met techniek, goed met klanten omgaat of snel leert, dan kun je op basis van die ervaring vaak al ergens aan de slag. Daarnaast kun je via korte cursussen, praktijktraining of online modules je vaardigheden verder ontwikkelen. Uitzendwerk is daar ideaal voor: je kunt in verschillende functies ervaring opdoen, nieuwe dingen leren én werken aan je toekomst. Dat maakt het niet alleen laagdrempelig, maar ook leerzaam. Zo kom je erachter welke baan het best bij je past.
Wat doet het uitzendbureau?
Uitzendbureaus spelen een belangrijke rol in deze verandering. Ze kijken steeds vaker naar het totaalplaatje: wat kan iemand, waar liggen iemands talenten, en hoe past dat bij de wensen van de opdrachtgever? Ook helpen ze kandidaten met tips, extra trainingen of het zichtbaar maken van hun vaardigheden.
Voor werkgevers betekent dit dat ze sneller mensen kunnen aannemen die goed passen bij de functie. En voor werkzoekenden betekent het meer kansen, minder drempels en sneller aan het werk.