Ingezonden nieuws

Voorlopig EU akkoord over kunstmatige intelligentie

Na onderhandelingen is er een voorlopig akkoord bereikt over Europese regelgeving voor het reguleren van kunstmatige intelligentie (AI). Dit akkoord, bekend als de AI Act, is een belangrijke stap om meer controle te krijgen over AI en beoogt de bescherming van grondrechten, democratie, rechtsstaat. Verder dient het als bescherming tegen potentieel schadelijke toepassingen van kunstmatige intelligentie.

Voorlopig EU akkoord kunstmatige intelligentie

Hoe hoger het risico, hoe strenger de eisen

De wet classificeert AI-systemen op basis van risico: Hoe hoger het risico hoe strenger de eisen. Bepaalde AI-toepassingen, waaronder het ongericht opbouwen van databases met (beveiligings)beelden voor gezichtsherkenning, worden verboden. Hetzelfde geldt voor systemen die beloningen of straffen toekennen op basis van gedrag.

Werkgevers mogen niet langer emoties herkennen met behulp van kunstmatige intelligentie, met enkele uitzonderingen voor politiediensten in bepaalde situaties. Denk hierbij aan zaken zoals bij de opsporing van slachtoffers of daders bij ernstige misdrijven.

Overtredingen van deze regels kunnen leiden tot boetes variërend van 35 miljoen euro tot een percentage van de omzet van een bedrijf.

Compromis na lobby grote landen

De recente onderhandelingen rondom de AI Act waren intens. Opvallende is de verschuivingen in standpunten van grote EU-landen zoals Duitsland, Frankrijk en Italië. Zorgen over mogelijke impact op zowel Amerikaanse techgiganten als Europese bedrijven hebben geleid tot een compromis, waarbij de wet wordt gepresenteerd als een balans tussen het respecteren van fundamentele rechten en democratie en het faciliteren van bedrijfsgroei.

Deze wetgeving, de eerste in zijn soort ter wereld, wordt naar verwachting pas in 2025 van kracht, afhankelijk van goedkeuring door het Europees Parlement.

Voorlopig EU akkoord kunstmatige intelligentie

Gevolgen voor uitzendbranche en arbeidsmarkt

Voor uitzendbureaus en werkgevers betekent dit dat bepaalde AI-toepassingen en praktijken, met name die gerelateerd aan emotieherkenning en gedragsbeoordeling, aan beperkingen worden onderworpen. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de potentiële gevolgen van deze regelgeving. Zij zullen zich moeten voorbereiden op mogelijke aanpassingen aan hun AI-processen en systemen om aan de nieuwe normen te voldoen.

Bron origineel artikel: NOS.nl