Ingezonden nieuws

Samenwerken om vacaturefraude te voorkomen: Een veilig sollicitatieproces

Tegenwoordig zien we een toename van vacaturefraude, waarbij individuen via diverse socialemediakanalen zoals Reddit, WhatsApp en Telegram benaderd worden met de kans op werk. Waar we eerst ons vooral zorgen maakten over de veiligheid van onze gegevens op werk, zorgt deze nieuwe trend voor nog meer stress en gevaar. Deze aanbiedingen gaan namelijk gepaard met een verzoek om eerst een ‘betaalde onboarding’ te voltooien voordat de daadwerkelijke aanstelling plaatsvindt. Opvallend is het misbruik van uitzend- en recruitmentbureaus, zoals Randstad, Achmea en Ravecruitment, dit om een gevoel van vertrouwen te scheppen bij de kandidaat. Waardoor deze sneller geneigd is om in deze aanbieding te trappen. Deze ontwikkeling staat al op de radar van de ABU, de organisatie voor uitzendwerk, die al talloze meldingen heeft ontvangen. Jammer genoeg lijkt dit slechts het topje van de ijsberg te zijn.

Hoe werkt het?

Frauduleuze praktijken omvatten mogelijkheden tot thuiswerk, waarbij kandidaten eerst een reeks ‘niveaus met filmpjes en links’ moeten doorlopen in een ‘online leeromgeving’. Toegang tot deze omgeving vereist een betaling van 18 euro in bitcoins, soms zelfs een (symbolische) overboeking van 1 cent ter verificatie van de rekening. Helaas leidt deze methode vaak tot het plunderen van de bankrekeningen van slachtoffers, zoals bij Ravecruitment, wiens naam ook is misbruikt.

Vacaturefraude waakzaamheid en samenwerking

Wat kan je doen?

Het misbruik maken van bedrijfsnamen is illegaal en strafbaar. Dit heeft geleid tot meerdere aangiften, inclusief de inzet van cybersecurityteams voor onderzoek. Hoewel het exacte aantal aangiften onbekend blijft, is het verstandig om niet alleen aangifte te doen bij de politie, maar ook melding te maken bij de Fraudehelpdesk. De ABU raadt aan bewijsmateriaal zorgvuldig te bewaren, beveiligingsmaatregelen te versterken en ondersteuning te bieden aan slachtoffers. Het aanpakken van deze trend vereist waakzaamheid en samenwerking.

Neem de juiste stappen!

Om effectief op te treden tegen vacaturefraude als uitzendbureau zijn verschillende stappen mogelijk om zowel jezelf als potentiële kandidaten te beschermen:

  • Voorlichting en bewustzijn: Informeer kandidaten over mogelijke risico’s van vacaturefraude en communiceer dat jouw uitzendbureau geen kosten zal rekenen voor onboarding of andere sollicitatiestappen.
  • Verificatie van vacatures: Controleer de identiteit van de werkgever en de echtheid van de vacature voordat ze op jouw platform worden geplaatst.
  • Signaleren van Alarmbellen:Wijs kandidaten op duidelijke signalen van frauduleuze vacatures, zoals verzoeken om betalingen voor onboarding of verdachte communicatiekanalen.
  • Meldingssysteem: Implementeer een meldingssysteem waar kandidaten verdachte vacatures kunnen rapporteren.

Vacaturefraude waakzaamheid en samenwerking

  • Samenwerking: Werk samen met brancheorganisaties, zoals de ABU, om gezamenlijke inspanningen te bundelen in de strijd tegen vacaturefraude.
  • Onderzoek en aangifte: Onderzoek verdachte vacatures en meldingen van fraude actief, doe aangifte indien nodig en werk samen met cybersecurityteams om fraudeurs op te sporen en aan te pakken.
  • Technologische maatregelen: Zorg voor een goede veilige website en beveiligingsmaatregelen om frauduleuze vacatures te detecteren. Maak gebruik van beveiligingssoftware om verdachte patronen op te sporen.
  • Voorbeeldige vacatures: Toon voorbeelden van vacatures en sollicitatieprocessen op jouw website, zodat kandidaten weten wat ze kunnen verwachten bij legitieme aanbiedingen.
  • Snelle respons: Reageer snel op meldingen van mogelijke fraude en bied slachtoffers de benodigde ondersteuning.
  • Continu toezicht:Blijf alert op nieuwe trends en tactieken binnen vacaturefraude en pas jouw strategie dienovereenkomstig aan.

Vacaturefraude waakzaamheid en samenwerking

Beter voorkomen dan genezen

Effectief optreden tegen vacaturefraude vereist onderwijs, technologische oplossingen en samenwerking. Door proactief te handelen, kun je jouw uitzendbureau positioneren als een betrouwbare en veilige bron voor echte carrièremogelijkheden. Overweeg ook het inschakelen van een bekwame en gecertificeerde backoffice-ondersteuner die jouw hier in begeleidt.

Deel dit bericht