Ingezonden nieuws

Pensioenverhoging in metaal- en technologiebranche voor 170.000 voormalige werknemers

PME zal aan het begin van 2024 een pensioenverhoging voor voormalige werknemers doorvoeren,  waaronder die van autobouwers en elektrotechnische bedrijven, verhogen. Het pensioenfonds kondigde 28 november 2023 aan dat de uitkeringen met 3,26 procent zullen stijgen. Het gaat hier om zo’n 170.000 voormalige werknemers.

Nieuwe stijging

Dit markeert de tweede grote pensioenverhoging voor voormalige werknemers , nadat het zorgfonds PFZW eerder al een vergelijkbare beslissing nam. De verhoging wordt bepaald op basis van de inflatie tussen juli van vorig jaar en dezelfde maand dit jaar. Volgens het CBS bedroeg deze inflatie 3,26 procent, wat resulteert in een gelijke stijging als die van de pensioenen. Naast de toename van pensioenuitkeringen zal PME ook de opbouw van pensioenen verhogen voor de 440.000 actieve deelnemers.

Deze verhoging bij het metaalfonds volgt op twee eerdere verhogingen, respectievelijk medio vorig jaar en begin dit jaar, waarmee de pensioenuitkeringen in totaal met 7,4 procent toenamen. Samen met de recente stijging ontvangen gepensioneerden dus een cumulatieve verhoging van ongeveer 11 procent in anderhalf jaar.

Voor de mensen aan de kassa

PME-voorzitter Eric Uijen benadrukt het positieve van deze opeenvolgende verhogingen na veertien jaar stilstand, maar erkent dat deze niet volledig de inflatie van die periode compenseren. Hij wijst ook op het verschil tussen de berekende inflatie en de daadwerkelijke ervaring van mensen aan de kassa.

PME bedient in totaal meer dan 600.000 gepensioneerden en werkenden, waaronder werknemers en voormalig personeel van vooraanstaande bedrijven in de metaal- en technieksector zoals DAF, VDL, Damen Shipyards, ASML en NXP. Het zusterfonds, PMT, zal later met hun besluit naar buiten komen.

Onlangs maakte bpfBOUW bekend dat er volgend jaar geen pensioenverhoging zal plaatsvinden; het blijft onduidelijk of het ambtenarenfonds ABP een vergelijkbare beslissing zal nemen.

Bron origineel artikel: NU.nl