Ingezonden nieuws

Noordelijke economie minder gevoelig voor corona

Het Centraal Planbureau verwacht voor 2021 een economische groei van 3,5 procent en 150.000 extra werklozen. In de noordelijke provincies vallen de economische gevolgen van corona redelijk mee stelt Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is optimistisch: ,,Tendensen keren. Groningen valt opeens heel erg mee.”

Van Dijk gaf maandag met een interactieve webinar ‘Zicht op de huidige arbeidsmarkt’ de aftrap van de Week van de loopbaan georganiseerd door Noorderlink samen met Samenwerking Rijk Noord en Werken in Friesland. Uit zijn analyse blijkt dat bedrijven in de drie Noordelijke provincies ondanks de invloed van Covid-19 het relatief goed doen ten opzichte van andere regio’s zoals de Randstad en de provincies Zeeland en Brabant. Al benadrukt hij wel dat dit samenhangt met het type bedrijf. ,,Er is wel degelijk wat aan de hand en er zijn grote verschillen in sectoren. Het gaat er om hoe kunnen bedrijven blijven draaien ondanks de 1,5 meter regel. Maar over het algemeen lijkt de Noordelijke economie minder gevoelig voor corona. Daarnaast is de kans op herstel groot omdat er geen fundamentele economische problemen zijn.”

Van Dijk ziet voor het Noorden grote kansen voor het toerisme en de woonsector. In tegenstelling tot Amsterdam en Zeeland is het binnenlandse toerisme enorm gestegen. ,,Structureel denk ik dat toerisme het hier beter gaat doen. Groningen deed het in deze sector tot deze zomer heel slecht. Nu mensen in eigen land op vakantie zijn gegaan ontdekken ze: Groningen is eigenlijk best leuk! Dat geldt ook voor Drenthe en Friesland. Er is echt een toename van toerisme te zien dankzij corona.”

Mensen ontdekken de ruimte en de mogelijkheden van het Noorden. Door de lagere mobiliteit voorspelt Van Dijk dat dit zelfs op langere termijn effect heeft op de woningmarkt. ,,Een lange reistijd wordt minder erg. Als je nog maar twee dagen in de week in Amsterdam hoeft te zijn in plaats van vijf, dan wordt het Noorden opeens een heel aantrekkelijke woonomgeving met betaalbare huizen mét een extra werkkamer. Deze trend zal in een versnelling komen. Je ziet het al in New York. Mensen trekken daar weg en vestigen zich op het platteland.”

Van een krimpregio wordt het Noorden dan opeens een groeiregio waar op het gebied van arbeid genoeg sectoren potentie hebben om mee te groeien. Bedrijven zullen zich nog wel veel meer moeten aanpassen, om hier op in te spelen vindt Van Dijk. De effecten van minder gebruik van kantoren, meer digitalisering vraagt ook om het aanboren van nieuwe markten en producten. ,,Een aantal bedrijven zal het niet redden die liggen nu op de economische intensive care. Maar weet je je producten en diensten aan te passen dan overleef je het wel.”

Als het niet lukt om het coronavirus onder controle te houden en een tweede lockdown nodig is dan zal ook de economie in het Noorden het moeilijker krijgen en de werkloosheid toenemen. ,,We moeten ons nog meer dan anders inzetten op een leven lang leren. Er blijft wel werk beschikbaar, maar ander werk. Investeer in je eigen additief vermogen. We zullen moeten investeren in scholing en digitale vaardigheden, maar dan moet je scholing wel voor alle leeftijden aantrekkelijk maken. Nu wordt het vaak gezien als corvee. Verleidt mensen dat het wel leuk is en begeleid ze goed.”

Het blijven voorspellingen benadrukt Van Dijk en die blijven onzeker. ,,We moeten gewoon blijven doen waar we goed in zijn en de juiste spirit houden.”