Ingezonden nieuws

Nieuw toelatingsstelsel voor uitzendbureaus vanaf 2026: Wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2026 treedt een nieuw toelatingsstelsel voor uitzendbureaus in werking. Het wetsvoorstel is nog niet aangenomen, maar het lijkt er wel op dat het aangenomen gaat worden. Door deze wet mogen ondernemingen die onder de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) vallen, alleen nog arbeidskrachten aanbieden aan inleners nadat ze gecertificeerd zijn door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zonder certificering mag je niet uitzenden.

De huidige SNA-certificering is belangrijk, want dit normenkader dient als basis voor de nieuwe certificering en dus de toelating. Deze verplichting tot certificering geldt niet alleen voor nationale ondernemingen, maar ook voor buitenlandse uitzendbureaus die arbeidskrachten naar Nederland detacheren. Inleners moeten eveneens zorgen dat ze alleen werknemers inlenen van uitzendbureaus met de benodigde toelating. De Arbeidsinspectie zal strikt handhaven met mogelijk zware boetes bij overtreding, volgens het wetsvoorstel.

Waarom een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus?

Het nieuwe Wetsvoorstel toelating terbeschikkingstelling (Wtta) is voortgekomen uit het oorspronkelijke certificeringsstelsel, dat werd herzien na kritiek van de Raad van State. Het meest in het oog springende verschil is de verschuiving naar een publiekrechtelijk toelatingsstelsel dat rechtstreeks onder het gezag van de minister valt. Niettemin blijft het hoofddoel onveranderd: het bestrijden van malafide uitzendbureaus en het beschermen van de positie van (buitenlandse) uitzendkrachten.

Van verplichte certificering naar toelatingsstelsel

Eind 2022 gaf de regering groen licht voor het wetsvoorstel verplichte certificering, waarbij ondernemers onder de Waadi vanaf 2025 geen arbeidskrachten meer mochten uitzenden zonder certificering. Het doel was duidelijk: het tegengaan van malafide uitzendbureaus en het beschermen van (buitenlandse) uitzendkrachten. Ondanks deze intenties leidde kritiek van de Raad van State tot het nieuwe Wetsvoorstel toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta). Het oorspronkelijke certificeringssysteem maakt plaats voor een verwacht toelatingsstelsel vanaf 1 januari 2026. Maar wat betekent dit voor jouw uitzendbureau? Wij hebben het voor je onderzocht!

Nieuw toelatingsstelsel voor uitzendbureaus

Het verschil tussen beide

In het oorspronkelijke certificeringssysteem moesten alle ondernemingen onder de Waadi vanaf 2025 verplicht een certificaat hebben, met het SNA-keurmerk als startpunt. Aanvullende eisen werden verwacht vanuit de overheid. Echter, de Raad van State bracht bezwaren naar voren met betrekking tot de uitvoering, waardoor het nieuwe Wtta een publiek toelatingsstelsel voorstelt. Uitleners mogen naar verwachting vanaf 1 januari 2026 alleen arbeidskrachten ter beschikking stellen na toelating tot het stelsel door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Inleners kunnen ook alleen arbeidskrachten inlenen van toegelaten uitzendbureaus. De Arbeidsinspectie zal strikt handhaven, met mogelijke boetes voor overtredingen.

De uitvoering van het toelatingsstelsel verschilt iets van het certificeringssysteem, maar het behoudt hetzelfde doel en inhoud.

De hoofdlijnen van het toelatingsstelsel

Het voorgestelde toelatingsstelsel behoudt de uitgangspunten van het oorspronkelijke certificeringssysteem en is van toepassing op alle ondernemingen onder de Waadi.

De kernpunten zijn als volgt:

  • Vanaf de invoering van het toelatingsstelsel is het verboden om arbeidskrachten uit te zenden zonder toelating, ook voor buitenlandse uitzendbureaus.
  • Inleners mogen alleen arbeidskrachten inlenen van uitzendbedrijven met een toelatingscertificaat, te controleren via een openbaar register.
  • Uitleners moeten een waarborgsom betalen, tenzij aan specifieke criteria wordt voldaan.
  • Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is vereist voor bestuurders van uitleners.
  • Het SNA-keurmerk blijft dienen als basis, aangevuld met bepalingen over huisvesting, het loonverhoudingsvoorschrift, en procedures voor gelijke kansen bij werving en selectie.
  • Uitleners en inleners zullen regelmatig worden gecontroleerd op naleving van het normenkader door de Arbeidsinspectie.

Met de veranderingen in wetgeving is het essentieel dat uitzendbureaus zich voorbereiden op het toelatingsstelsel en ervoor zorgen dat ze voldoen aan de gestelde eisen. Het SNA-keurmerk is daarbij het eerste, maar cruciale, startpunt om te voldoen aan de nieuwe wetgeving en boetes te voorkomen.

Kom je er niet uit?

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben over deze veranderingen. Dan raden wij je aan om advies op te vragen bij een erkende uitzendbureau backoffice ondersteuner. Zo weet je zeker dat jouw uitzendbureau klaar is voor de komende veranderingen.