Ingezonden nieuws

Gemiddelde leeftijd van pensionering al tegen de 66 jaar

Uit recente gegevens van het CBS blijkt dat de gemiddelde leeftijd van pensionering, vorig jaar is gestegen naar 65 jaar en 11 maanden. Dit is een toename van drie maanden vergeleken met 2022. In totaal namen vorig jaar 86.000 werknemers afscheid van de arbeidsmarkt. Sinds 2013 volgt de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers grofweg de stijging van de AOW-leeftijd. Slechts in 2021 was er een kleine daling te zien.

Gemiddelde leeftijd van pensionering

In 2023 was 74 procent van de werknemers die met pensioen gingen 65 jaar of ouder. Dit is een aanzienlijke stijging vergeleken met 2013. Dit percentage lag toen op 43. In 2003 was slechts 14 procent van de pensionado’s 65 jaar of ouder. Dit verschil wordt voornamelijk verklaard door de afname van vroegpensioenregelingen sinds 2006.

Gemiddelde leeftijd van pensionering

Stabiel aantal gepensioneerden

Het totale aantal gepensioneerden in Nederland bleef stabiel in 2023, vergelijkbaar met het voorgaande jaar. Momenteel zijn ongeveer 3,3 miljoen Nederlanders met pensioen. Het aandeel gepensioneerden als percentage van de totale bevolking daalde licht ten opzichte van het voorgaande jaar en bedraagt momenteel 18,3 procent.

Speculatie over toekomstige gevolgen

Het is waarschijnlijk dat de trend van een stijgende pensioenleeftijd zich zal voortzetten. Helemaal gezien de verwachte vergrijzing van de bevolking en de noodzaak om de sociale zekerheidssystemen financieel houdbaar te houden. Dit kan leiden tot een verschuiving in de dynamiek van de arbeidsmarkt, waarbij werkgevers en werknemers zich moeten aanpassen aan een langere loopbaan en meer flexibiliteit in hun arbeidsrelaties.

Gemiddelde leeftijd van pensionering

Gevolgen voor de uitzendbranche en flexwerkers

Deze trend van een stijgende pensioenleeftijd heeft implicaties voor de uitzendbranche en haar flexwerkers. Met een vergrijzende beroepsbevolking en een toenemend aantal werknemers dat langer actief blijft op de arbeidsmarkt, kan de vraag naar flexibel personeel afnemen. Intercedenten moeten anticiperen op deze verschuiving door zich te richten op omscholing, het aantrekken van jongere arbeidskrachten en het aanpassen van hun dienstverlening aan de veranderende behoeften van werkgevers en werknemers.

Bron origineel artikel: NOS.nl

 

Deel dit bericht