Ingezonden nieuws

Meer dan 70 dodelijke ongevallen op de werkvloer in 2023

Gisteren, 28 april 2024, was het de Internationale Dag voor Veilig en Gezond werk. De dag om extra aandacht te besteden aan de vitaliteit en bescherming van jouw uitzendkrachten, flexwerkers en andere meedewerkers. Daarom is het zuur dat het afgelopen jaar het aantal doodelijke arbeidsongevallen zijn toegenomen. Het aantal dodelijke arbeidsongevallen is het afgelopen jaar gestegen tot 72. Dit is een opvallende toename in vergelijking met 2022 toen er 51 doden vielen op de werkvloer. Voornamelijk in de sectoren handel, vervoer, horeca, industrie en bouw vonden de meeste ongelukken plaats. Dit blijkt uit het ecente jaarverslag van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Hoewel 15 van de onderzochte overlijdens een medische oorzaak hadden, zoals een hartaanval, worden dodelijke arbeidsongevallen met een medische oorzaak niet meegeteld.

Dodelijke ongevallen op werkvloer

De Arbeidsinspectie ontving vorig jaar 3.866 meldingen van mogelijke misstanden, wat resulteerde in 2.448 afgeronde onderzoeken. Dit is een toename van 7 procent vergeleken met het voorgaande jaar. In totaal raakten 2.919 mensen gewond bij ongevallen op de werkvloer, wat neerkomt op 33 slachtoffers per 100.000 banen. Met name in de bouw, industrie, handel, vervoer en horeca ontstonden dodelijke ongevallen op werkvloer

Dodelijke ongevallen op werkvloer

Misbruik van regeling

De bouw was vorig jaar de sector met relatief de meeste slachtoffers, gevolgd door de landbouw en industrie. Daarnaast constateert de Arbeidsinspectie misbruik van de regeling voor kennismigranten, waarbij hoogopgeleide werknemers van buiten Europa worden aangetrokken. Deze regeling blijkt gevoelig voor fraude en misbruik, waarbij kennismigranten werkzaam zijn in sectoren die niet overeenkomen met hun kwalificaties. Uitzendbureaus zouden transparanter moeten zijn en nauwer moeten samenwerken met instanties om dergelijke misstanden te voorkomen en de veiligheid op te waarborgen.

Bewust maken van flexwerkers

Om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen, kan een intercedent diverse praktische maatregelen nemen. Allereerst is het van belang om bewustwording te creëren rond veiligheidsvoorschriften door middel van regelmatige trainingen en voorlichting voor flexwerkers. Daarnaast kan de intercedent strengere selectiecriteria hanteren bij het plaatsen van uitzendkrachten. Dit kan vooral handig zijn  in sectoren met een hoog risico op arbeidsongevallen, zoals de bouw en industrie. Hierbij is het belangrijk ervoor te zorgen dat uitzendkrachten beschikken over de juiste vaardigheden en training om veilig te kunnen werken.

Verder is nauwe samenwerking tussen de intercedent en opdrachtgevers belangrijk, om te garanderen dat de arbeidsomstandigheden voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Dit omvat regelmatige inspecties en het invoeren van maatregelen ter voorkoming van ongevallen. Denk hier bij aan maatregelen zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en het identificeren en elimineren van potentiële risico’s op de werkplek. Tot slot moeten intercedenten alert zijn op mogelijke misstanden, zoals het misbruik van regelingen voor kennismigranten en transparantie bevorderen door nauwe samenwerking met relevante instanties. Zo kunnen zij een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van fraude en het waarborgen van de veiligheid en integriteit op de werkvloer.

Bron origineel artikel: Nu.nl

Deel dit bericht