Ingezonden nieuws

De hoge prijs van psychisch ziekteverzuim: Een jaarlijkse kostenpost van inmiddels 1 miljard euro

Psychische klachten veroorzaken jaarlijks een kostenpost van ruim 1 miljard euro in de samenleving, dit door ziekteverzuim. Arbo Unie liet in 2023 weten dat er een verontrustend aantal, 2,9 miljoen, verzuimdagen, waren als gevolg van mentale klachten. Hoewel het totale aantal verzuimdagen afnam, baart met name de toename van psychische klachten in sectoren zoals onderwijs, de zorg en zakelijke dienstverlening zorgen. In deze branches is namelijk 40 procent van het ziekteverzuim toe te schrijven aan psychische oorzaken.

Het probleem van psychisch ziekteverzuim

Het dalende totale aantal verzuimdagen verbergt een groeiend probleem. Collega’s van uitgevallen werknemers moeten het verzuim opvangen, wat vaak zorgt voor een toename van hun eigen werkdruk. Een belangrijke oorzaak van psychisch ziekteverzuim is de toenemende drukte in het privéleven van mensen. Vooral het balanceren van mantelzorg voor een zieke partner of ouder met werk blijkt een uitdaging.

Generatieverschillen en stressfactoren

Jongere werknemers en vrouwen vallen vaak uit met burn-outklachten, zoals blijkt uit gegevens van kennisinstituut TNO en het CBS. Oudere werknemers ervaren daarentegen meer stress door digitale veranderingen. Werkgevers dienen beter naar hun personeel te kijken en aandacht te besteden aan stressfactoren binnen verschillende leeftijdsgroepen. Zo kunnen werkgevers het lange en kostbare traject van ziekteverzuim beter opvangen.

Prognoses en zorgwekkende trends

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt een lichte stijging van de werkloosheid dit jaar, wat gepaard gaat met een daling van het ziekteverzuim. Echter, deze schijnbare positieve ontwikkeling heeft een keerzijde. Werknemers blijven gemiddeld langer ziek, vooral door psychische oorzaken van het verzuim.

De impact van psychisch ziekteverzuim op zowel werknemers als de samenleving als geheel is aanzienlijk. Het is belangrijk voor werkgevers om proactief te reageren en aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van hun personeel. Alleen door het probleem gezamenlijk aan te pakken, kunnen we de trend van psychisch ziekteverzuim doorbreken en een gezonde werkomgeving stimuleren.

Bron origineel artikel: NU.nl