Ingezonden nieuws

Economische zorgen? CBS rapporteert opnieuw negatieve conjunctuur

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het conjunctuurbeeld in Nederland in april weer verslechterde ten opzichte van de voorgaande maand. De Conjunctuurklok van april laat zien dat 10 van de 13 indicatoren slechter presteerden dan hun langjarige trend.

De Conjectuurklok

De Conjunctuurklok, een instrument voor het monitoren van de Nederlandse economie, geeft een macro-economisch beeld en is niet gelijk verdeeld over alle huishoudens, bedrijven of regio’s. Het vertrouwen van zowel consumenten als producenten was in april lager dan gemiddeld over de afgelopen twintig jaar, maar vertoonde wel een lichte verbetering ten opzichte van de voorgaande maand.

Huishoudens hebben in februari van dit jaar 0,3 procent minder goederen en diensten gekocht dan een jaar eerder, gecorrigeerd voor prijsveranderingen en het koopdagpatroon. De goederenexport kromp met 3,6 procent, vooral door lagere uitvoer van aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen. Ook de investeringen in materiële vaste activa waren 2,8 procent lager dan een jaar eerder, voornamelijk door minder investeringen in gebouwen en machines.

De productie van de Nederlandse industrie daalde in februari met 2,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, maar steeg wel met 1,4 procent ten opzichte van januari, na correctie voor seizoen- en kalendereffecten. Het aantal faillissementen nam in maart licht af, maar de trend op langere termijn is stijgend. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in maart met 5,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ondertussen blijft het aantal vacatures dalen, met al zes kwartalen op rij een afname. Eind december stonden er 410 duizend vacatures open, 5 duizend minder dan aan het einde van het derde kwartaal.

Conjunctuurbeeld voorspelt Economische zorgen

Het bruto binnenlands product

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling steeg in het vierde kwartaal van 2023 met 0,9 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg in het vierde kwartaal van 2023 met 0,4 procent ten opzichte van het derde kwartaal, voornamelijk door een toename van de consumptie door huishoudens.

Moeilijke tijden?

De economische situatie in Nederland verslechtert volgens recente cijfers van het CBS, waarbij verschillende indicatoren wijzen op een negatieve trend. Zowel het consumenten- als producentenvertrouwen daalde in april, hoewel het iets boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar lag. Huishoudens kochten in februari van dit jaar minder goederen en diensten dan een jaar eerder, terwijl de export, investeringen en industriële productie ook afnamen. Ondanks een lichte daling van het aantal faillissementen in maart, blijft de trend op lange termijn stijgend. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen, maar het aantal vacatures daalde voor het zesde kwartaal op rij.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling steeg weliswaar, maar het is onduidelijk hoe lang deze groei aanhoudt gezien de bredere economische neergang. Dit kan leiden tot verminderde vraag naar flexibele arbeid en een toename van de druk op uitzendbureaus. Intercedenten kunnen zich voorbereiden door hun aanbod aan te passen, zich te richten op minder getroffen sectoren, en extra ondersteuning te bieden aan flexwerkers om hun inzetbaarheid te vergroten.

Bron origineel artikel: CBS.nl

Deel dit bericht